PUMP-III

Dit onderzoek is bedoeld voor mensen die geopereerd worden aan leveruitzaaiingen van dikke darm kanker. Er wordt onderzocht of leveruitzaaiingen van dikke darm kanker opgespoord kunnen worden middels urine onderzoek.

Chemotherapie via de chemopomp, ookwel Hepatic Arterial Infusion Pump (HAIP) chemotherapie is een nieuwe behandelmethode voor patiënten met kanker in Nederland. Deze therapie is ontwikkeld in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York. Voor patiënten met leveruitzaaiingen van darmkanker wordt in medisch wetenschappelijk onderzoek onderzocht of de overleving verbetert bij deze patiënten met HAIP chemotherapie. Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam.

Met een operatie worden de leveruitzaaiingen verwijderd en wordt een chemopomp onder de huid geplaatst, waarna na de operatie de chemotherapie rechtstreeks in de lever wordt gegeven. Resultaten uit het MSKCC zijn veelbelovend maar moeten worden bevestigd met onderzoek uitgevoerd in Nederland.

De chemopomp is op dit moment alleen in studieverband in Nederland beschikbaar. Dit houdt in dat het niet is toegestaan om patiënten buiten een studie met een chemopomp te behandelen.

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de kanker kan u deelnemen aan de studie. De uitzaaiingen moeten in de lever teruggekomen zijn na een eerdere leveroperatie voor leveruitzaaiingen. Daarnaast moeten de uitzaaiingen gedurende het ziektetraject beperkt zijn tot de lever en met een operatie te verwijderen zijn. Overleg met uw behandelend arts of u in aanmerking komt voor de studie. Uw specialist kan contact met ons opnemen en u verwijzen naar een van de deelnemende ziekenhuizen.

Het doel is de effectiviteit van aanvullende chemotherapie via de chemopomp na de operatie te onderzoeken bij patiënten met terugkerende leveruitzaaiingen van darmkanker. De achterliggende gedachte is dat HAIP chemotherapie de resterende minuscule uitzaaiingen vernietigt die bij de operatie niet met het blote oog te zien waren.

Waar kan ik meer informatie vinden over het onderzoek?

Meer informatie over de studie kunt u terugvinden op de website www.chemopomp.nl. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam via pump@erasmusmc.nl.

Lijst ziekenhuizen
  • Erasmus MC, ROTTERDAM
  • IJsselland Ziekenhuis, CAPELLE AAN DEN IJSSEL
  • Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis